GRAANSOORTEN

Foto eigen graan Desemenzo

Ken je graansoorten

Graansoorten verschillen onderling sterk. Wanneer je zelf brood bakt, is het noodzakelijk om te weten wat de verschillen zijn. Zo moet je bij rogge meer vocht toevoegen in vergelijking met een brood op basis van tarwe. Rogge neemt namelijk meer vocht op. Te weinig vocht zorgt bij rogge voor een te droog brood. Ook als je niet zelf je brood bakt is het prettig de verschillen te kennen om antwoord te kunnen geven op de vragen van de consument.

Meel en bloem

Brood wordt gemaakt van meel of bloem van een of meerdere graansoorten. In meel zit de gehele vermalen graankorrel in bloem zijn de kiemen en vezels er uitgemaald.

DE SOORTEN GRAAN

Tarwe. Dit is het belangrijkste ‘broodgraan’ in de westerse wereld. Het meel van tarwe bevat vaak een hoog eiwitgehalte. Zowel het zetmeel, de eiwitten, als het glutennetwerk moeten van een goede kwaliteit zijn om ermee te kunnen bakken. Niet alle soorten tarwe zijn geschikt om te bakken. Ongeschikte baksoorten worden veelal in veevoer verwerkt. Ons vloerbrood is een mooi voorbeeld van tarwebrood met durum die vanwege het rijke eiwitgehalte zorgt voor meer volume.

Rogge. Dit graan is grijs van kleur en wordt ondermeer gebruikt voor het bakken van roggebrood, knäckebröd, pepernoten en ontbijtkoek. Roggemeel bevat minder eiwitten dan tarwemeel, waardoor het minder goed rijst. Door de aanwezigheid van pentosanen (koolhydraten) is er echter wel goed brood van te bakken. Zoals onze Woeste Knoest

Haver. Dit is het vetste graan. Haver is niet bakwaardig wat betekent dat je geen brood kunt maken van 100% haver. Dit type graan bevat daarvoor te weinig eiwitten. Je kunt het wel als toevoeging in een brood gebruiken. We kennen haver vooral van havermoutpap. Havervlokken kunnen wel aan tarwemeel worden toegevoegd voor een heerlijk smeuïg brood. Wij gebruiken haver in onze Zwitsers Meerzadenbrood.

Spelt. Dit is wat we noemen een ‘oertarwe’. Oertarwe betekent dat dit graan over de eeuwen heen geen technische "verbeteringen" heeft ondergaan. Bij tarwe is dat niet het geval. Spelt bevat meer eiwitten dan tarwe, maar minder gluten. Spelt is lastiger te verbouwen, kent minder opbrengst per hectare en lastiger te verwerken dan tarwe. Ons speltbrood maken we met speltmeel en zonnebloempitten en bakken we in blik.